Niskasten sukutapaaminen Haapajärvellä 8.-9.8. 2015 

Kainuulainen Uppi sukupäivillä Haapajärvellä

Haapajärven seurakuntatalo 801
Leppoisassa, aurinkoisessa kesäsäässä viettivät Niskaset sukupäiviä Haapajärvellä kokoontumispaikkana seurakuntatalo.
Haapajärvi on noin 8000 asukkaan kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla.
Lauantain sukukokoukseen osallistui 150 sukuseuran jäsentä. Sukuseuran puheenjohtaja Niilo Niskanen luovutti sukuseuran puheenjohtajuuden Helmi Klemetille Loimaalta.

805  809 
Kainuulainen Uppi tapasi muitakin kainuulaisia. Vasemmalla Kyllikki Niskanen Sotkamosta tutustuu Olli Niskaseen Haapajärveltä ja hänen veljen pojan poikaan Jasuun Kemistä.

Lauantain retkikohteena oli Tiivi Oy:n ikkunatehdas. Kuvassa yhtiön perustaja Eero Niskanen vasemmalla. 
810  814 
Riemukasta ajelua Zetorilla retkikohteiden välillä  Toisena tutustumiskohteena oli Niskasen Maansiirto Oy, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1948, jolloin Juho Niskanen aloitti pellon raivauksen pillarilla. Pian työkuvaan tuli myös metsäojitus. 50-luvun lopun ja 70-luvun välillä Juho Niskasen auraama metsäojien määrä vastaa 20 kertaa Hangosta Utsoelle. Kuvassa yhtiön pomo Pekka ja hänen poikansa Matias sekä yhtiöön kuuluva Pekan sisar Anne Niemi-Korpi, jolle kaikki koneet myös ovat tuttuja.

815  822 
Zetorin kyydistä pääsi nauttimaan myös kainuulainen Uppi. Haapajärven kaupungintalon valtuustosalissa on esillä hiihtäjälegenda Mika Myllylän mitali- ja palkintokokoelma, johon sukupäivien vieraat tutustuivat lauantain illanvietossa. 

829  840 
Kuvassa oikealla kolme tuhtia Niskas-veljestä: Antero Karkkilasta, Altti Helsingistä ja Asko Espoosta sitten Sanelma ja Paavo Niskanen Nivalasta sekä Jouko Niskanen Sotkamosta. 

Ritva ja Jouni Sotkamosta sekä Ilmari Luhtasela, joka luennoi sunnuntain sukujuhlassa presidentti K.J.Ståhlbergista ja hänen lapsuudenkodistaan Haapajärvellä. 
855  837 
Sukupäivien kainuulaiseen sukuhaaraan kuuluvat yhteiskuvassa presidentti Ståhlbergin lapsuuskodin salissa edessä vas. Kyllikki Niskanen Sotkamosta, Ritva Kilponen Oulusta, Ritva Ryhänen Sotkamosta, takana vas. Jouko Niskanen Sotkamosta, Olavi Niskanen Vantaalta sekä Jouni Niskanen Sotkamosta. Kyllikki, Olavi ja Ritva Kilponen ovat sisaruksia. Kuvassa Leena ja Paavo Leppänen Pielavedeltä sekä heidän kaukaiset vieraat Minnesotasta USA:sta, Lora Herman ja hänen 13-vuotias poikansa Evan. Loran isoisä August on Pielaveden Niskasia.

Sukupäivät Haapajärvellä

15-vuotis juhlakokous

Varsin sateisen kesän jälkeen aurinko helli sukuseuran juhlatapaamisen osanottajia 8.-9. elokuuta Haapajärvellä. Lähes kaksisataa sukuun kuuluvaa vietti elokuisen viikonlopun monipuolisen ohjelman parissa Pohjanmaan pikkukaupungissa, jossa riitti runsaasti koettavaa ja nähtävää. Seurakuntatalo toimi päivien pitopaikkana. Vuonna 2000 perustetun Niskasten sukuseuran edellinen tapaaminen oli kolme vuotta sitten Vuokatissa. Sukutapaamisten sarja alkoi vuonna 1994 Sotkamosta, jonka jälkeen kokoontumiset ovat olleet Siilinjärvellä, Torniossa, Ylivieskassa, Viitasaarella, Juankoskella, Lapinlahdella ja Sotkamossa. Paljon oli tuttuja kasvoja aikaisemmilta sukupäiviltä ja uusia tuttavuuksia syntyi; sukunimi ja sukujuuret yhdistää.

 

Sukukirjahanke

Lauantain teema: SUKU TUTUKSI JA SUKUJUURET.

Kimmo Niskasen sukupäivien avaukseen ja infoon oli kokoontunut täysi salillinen innokkaita suvun jäseniä. Ohjelma jatkui tekeillä olevan sukukirjan esittelyllä. Kirjahanketta selosti laajasti sukukirjan kokooja Marita Pohls sekä kirjatoimikunnan vetäjä Asta Niskanen. Alustukset herättivät vilkasta keskustelua ja monia kysymyksiä. Päivän aikana eri sukuhaarat kokoontuivat omiin tapaamisiinsa. Mahdollisuus oli myös tutustua sukutietokantaan, mihin on tallennettu yli 16000 nimeä. Tietokantaa esittelivät Antti Niskanen ja Oskar Salakari.

 

Sukuseuran vuosikokous

Sääntömääräinen sukukokous pidettiin lounaan jälkeen iltapäivällä. Kokouksen puheenjohtajana toimi jouhevaan tapaansa Paavo Leppänen Pielavedeltä ja sihteerinä Kimmo Niskanen Haapajärveltä. Kokous valitsi seuran uudeksi puheenjohtajaksi Helvi Klemetin Loimaalta. Erovuoroiset jäsenet valittiin uudelleen, joten hallituksessa jatkavat Sirkku-Marja Salakari Kirkkonummelta, Markku Niskanen Seinäjoelta, Maija Pöyhönen Helsingistä, Antti Niskanen Helsingistä, Kimmo Niskanen Haapajärveltä sekä Jouko Niskanen Sotkamosta. Toiminnantarkastajina jatkavat Maire Pulkkinen Kuhmosta ja Paavo Niskanen Nivalasta.

Hallituksen esityksestä kokous teki muutoksia jäsenmaksuihin. Ensi ja tulevien vuosien jäsenmaksu korotetaan 15 euroon ja se tulee maksuun vuoden alussa tammikuussa. Ainaisjäsenmaksu on kymmenkertainen 150 euroa.

 

Tutustuminen Niskas-yrityksiin

Kaupungin esitteen mukaan Haapajärvellä on hyvä asua - elää – yrittää - harrastaa. Yritysteemaan tutustuimme lauantaina iltapäivällä. Euroopan moderneimpaan TIIVI OY:n tuotantolaitokseen perehdyttivät 40 vuotta sitten yhtiön perustanut ja kehittänyt Eero Niskanen ja hänen poikansa Marko. TIIVI tunnetaan huippulaadukkaista ovista ja ikkunoista, joita valmistuu 140 tuhatta/vuosi. Toinen tutustumiskohde oli NISKASEN MAANSIIRTO OY. Sen juuret ulottuvat vuoteen 1948, jolloin Juho Niskanen (i. Eevertti) aloitti pellon raivauksen pienellä pillarilla. Pian työnkuvaan kuului myös metsäojitus. 50-luvun lopun ja 70-luvun välillä Juho Niskasen auraama metsäojien määrä vastaa matkaa 20 kertaa Hangosta Utsjoelle. Monipuolista maa- ja vesirakennusalan töitä ja kalustoa esittelivät yhtiön nykyiset jatkajat Pekka Niskanen ja hänen sisarensa Anne Niemi-Korpi, jolle myös kaikkien firman koneitten käyttö ja vempaimet ovat tuttuja. Kolmas tutustumisvierailun kohde oli Haapajärven Ammattiopiston maatila, jossa erikoisuutena olivat robottinavetta ja biokaasulaitos.

 

Illanvietto kaupungintalolla

Lauantai-illan ohjelma jatkui kaupungintalolla. Haapajärven kaupungintalon valtuustosalissa tutustuimme hiihtäjälegenda Mika Myllylän arvokkaaseen mitali- ja palkintokokoelmaan sekä kaupungintalon aulassa olevaan lahjoituksista koostuvaan ja jatkuvasti kasvavaan vuonna 2006 perustettuun teekuppikokoelmaan, jossa on yhteensä 676 esinettä. Kokoelma karttui taas yhdellä, kun seuran puheenjohtaja ja sihteeri luovuttivat Kimmon Kiinasta hankkiman astiaston. Tee ja teeleipä tarjoilun lomassa nautimme kaupungin liikuntasihteerin Jarmo Erosen hauskoista esityksistä sekä Olli Niskasen 78 v. laulunumeroista.

Tapahtumarikas päivä teekaupunki Haapajärvellä yllätti myönteisesti sukukokousvieraat. Toteutui vanha sanonta: Aina jotain oppii, kun on kotoa poissa.

 

Sunnuntain jumalanpalvelus ja pääjuhla

Sunnuntain teema: SUKUYHTEYS JA SUKUSEURATOIMINTA

Elokuisena sunnuntaina vietimme jo perinteeksi tullutta Niskasten kirkkopyhää. Kokoonnuimme jumalanpalvelukseen ja messuun kauniiseen Haapajärven Kristuksen Kirkastumisen Kirkkoon. Kirkkoväelle jäi saarnasta erityisesti mieleen kehotus: Jos sinulla ei ole toisesta ihmisestä mitään hyvää puhuttavaa, älä puhu mitään. Messun jälkeen oli kunniakäynti ja seppeleen lasku sankarivainajien muistomerkillä. Sukuseuran seppeleen laskivat Helvi Klemetti sekä Kimmo Niskanen ja Niilo Niskanen. Kun juhlalounas ja kakkukahvit oli nautittu, oli vuorossa sukupäivien loppuhuipentuma sukujuhla. Juhlan aluksi seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Niilo Niskanen käytti puheenvuoron, jonka jälkeen uuden lauantaina valitun puheenjohtajan Helvi Klemetin juhlapuheen aiheena oli: Niskaset tänään ja huomenna. Juhlaesitelmien aiheita olivat: Sukukirja, historiantutkija Marita Pohls; Juuret maalla, valtakunnan virallinen kylähullu Heikki Kumpula; Presidentti Ståhlbergin lapsuus Haapajärvellä kotiseutuneuvos Juha Eronen; sekä Kimmo Niskanen, Onni Niskanen, olympiavoittaja Abebe Bikilan valmentaja Esitelmien lomassa saimme nauttia monista musiikkiesityksistä. Niskasen veljekset Mikko ja Marko kajauttivat laulun Kotimaani ompi Suomi. Raikuvimmat aplodit yleisöltä saivat hellyttävän laululeikin 'Pienen pieni leppäkerttu Jumalaa ylistää' esittäneet tytöt Noomi ja Annabella, jotka ovat TIIVI-Eeron poikien Mikon ja Markon tyttäriä. Mitä isät edellä, sitä pienet perässä! Seuran puheenjohtajan Helvi Klemetin jakamat sukuviirit saivat Niilo Niskanen Savonlinnasta, Eero Niskanen ja Pekka Niskanen Haapajärveltä sekä Seppo Niskanen Ylivieskasta. Ennen kotiinlähtöä juhlaväki tutustui presidentti Ståhlbergin lapsuudenkotiin. Aikaisemmista sukutapaamisista poiketen merkillepantavaa oli keski-ikäisten ja etenkin lasten runsas mukanaolo. Sukuseuralla on valoisa tulevaisuus. Seuraava kokoontuminen on 2018 Järvenpäässä.

 

 

 


Loppu sukutapaaminen 2015