Menestyneitä Niskas-urheilijoita

  

Kuva

Voimanostaja Jari Niskanen 

 

 Jari Olavi Niskanen on Jaakko ja Hilja Niskasen poika Sotkamon Konttivaaralta. Jari on syntynyt 5.6.1963. Jarilla on Veli-Matti niminen kaksosveli. Jari on ammatiltaan sähköasentaja. Jarin työnantajana on Sotkamon kunta, jossa hän toimii kunnan sähkötyönjohtajana. Tässä toimessa hän on palvellut Sotkamon kuntaa jo 30 vuotta.

Jarin perheeseen kuuluu tällä hetkellä Jarin lisäksi hänen avopuolisonsa Jaana Komulainen ja herttainen Iita-tytär. Jarin edellisestä avioliitosta hänellä on Ville-niminen poika.

 

Jarin harrastuksia ovat uinti, avantouinti ja patikointi. Jarin mielestä avouinti on erittäin sopiva harrastus voimanostajille, koska se poistaa mahdollisia tulehduksia.

Jarin voimanostoharrastus alkoi jo nuorena Tipasojan koululla 1977–78 perin vaatimattomissa puitteissa. Hänellä oli käytettävissään vain irtopainot ja punnerruspenkki. Alkupaino oli 16 kg. Kun Jarin kiinnostus voimanostoon oli syntynyt, hän rakensi kotonaan omat harjoitusvälineet. Jari teki niittokoneen akselista painonnostotangon ja rakensi vielä punnerruspenkin. Alkuun tanko nousi kymmenkunta kertaa, mutta samana vuonna toistoja kertyi jo yli sata. Taljojen avulla hän rakenteli erilaisia vetolaitteita, jotka monipuolistivat voimanhankintaa.    

Maanviljelyskodin moninaiset työt antoivat hyvän pohjakunnon harjoittelulle. Jarin voimanostoinnostusta nuorena lisäsi veljesten välinen kilpailu.  Jari halusi nimittäin voittaa veljiensä saamat ennätykset.

 

Jarin urheiluseura on Sotkamon Visa, joka kuuluu Suomen Voimanostoliittoon. Sotkamon Visa on tänä päivänä Suomen parhaimpia voimanostoseuroja.

Sotkamon Visan harjoittelupaikka toimii Sotkamon terveyskeskuksen alakerrassa olevassa kuntosalissa, jonka voimanoston harrastajat itse ovat kunnostaneet nimenomaan heille sopivaksi harjoittelupaikaksi. Jari käy siellä tätä nykyä harjoituksissa kolme kertaa viikossa, aikaisemmin hän treenasi joka päivä. Jari pitää harjoituksistaan tarkkaa treenipäiväkirjaa.

 

Voimanosto on urheilulaji, joka mittaa urheilijan maksimaalista voimanostokykyä kolmella eri osa-alueella: jalkakyykky, penkkipunnerrus sekä maastanosto. Parhaan yhteistuloksen saanut kilpailija on voittaja. Voimanostossa pelkkä raaka voima ei ole ratkaiseva tekijä.  Nostotekniikalla on lajissa myös suuri merkitys. Vahvan lihaksiston ja hyvän nostotekniikan lisäksi voimanostajalta vaaditaan elastisuutta, koordinaatiokykyä sekä erittäin hyvää paineensietokykyä. Voimanosto on Jarin mielestä suorastaan elämäntapa.

 

Jari oli ensimmäisen kerran voimanostokilpailussa Kajaanissa v. 1979.

Kuusitoistavuotiaana alkoi tulla menestystä piirin kilpailuissa, joissa Jarin penkkipunnerrustulos oli 128 kg ja joka oli miesten piirinennätys.

Jarin myöhemmistä saavutuksista painonnostossa voisi poimia seuraavat:  veteraanien SM-kulta 2012, PM-kulta 2004, EM-kulta 2009, MM-kultaa 2013, MM-hopeaa 2015 ja MM-pronssia 2014 ja 2008.

Suurimpana saavutuksenaan Jari pitää Orlandossa v. 2013 voittamaansa veteraanien MM-kultaa ennätystuloksellaan 805 kg.

 

Jari Niskasen urakehityksen etenemistä voi seurata Sotkamon Visan sivuilta osoitteesta: www.sotkamovisa.fi/ NESTORI

 

Artikkelin tiedot perustuvat Jari Niskasen haastatteluun 6.11.2015. Haastattelijoina Kyllikki Niskanen ja Jouko Niskanen.

 

 JARI NISKASEN SAAVUTUKSET VUODELTA 2016: MM-KULTAA JA EM-PRONSSIA

Jari Niskanen sai jo toisen yhteistuloksen MM:n voimanoston Masters-luokassa Tallinnassa syksyllä 2016. Edellisen kultamitalin hän voitti vuonna 2013. Jari kilpailee 50-vuotiaiden 105 kilon sarjassa. Hänen yhteistuloksensa oli 747,5 kiloa: jalkakyykky 280, penkkipunnerrus 195 ja maastonosto 272,5 kiloa.

 

Aikaisemmin kesällä Jari osallistui voimanoston EM-kilpailuihin Tsekin Pilsenissä. Sieltä oli tuomisina EM-pronssia yhteistuloksella 750 kiloa. Yhteistulospronssin lisäksi Jari voitti lajikultaa jalkakyykyssä tuloksella 282,5 kiloa ja lajipronssia maastanostossa nostettuaan 270 kiloa. Tsekin yhteistulospronssi oli Jarin uran jo neljäs EM-mitali.

MM-LAHTI 2017

Vuokatti Ski Teamin IIVO NISKASELLE KULTAA!

Iivo Niskanen voitti perinteisen 15 kilometrin hiihdon Lahdessa.

        


Loppu Kainuulaisia urheilijoita